Wilt u meer natuurlijk daglicht in huis? Dan kunt u in een daglichtsysteem investeren. Er zijn verschillende soorten daglichtsystemen. De bekendste systemen zijn de lichtkoepel en de lichtstraat. Beide daglichtsystemen brengen effectief meer daglicht in huis, voor een beter woonklimaat.
Veel mensen halen deze daglichtsystemen door elkaar. Weet u ook niet zo goed wat het belangrijkste verschil tussen een lichtkoepel en een lichtstraat is? Lees dan snel verder, want in dit artikel leest u meer over deze twee daglichtsystemen. Ook het belangrijkste verschil tussen ene lichtkoepel en lichtstraat wordt op deze pagina beschreven.
Een lichtkoepel wordt in het dak van uw woning geplaatst. Door een lichtkoepel te plaatsen, komt er meer natuurlijk daglicht binnen. Hierdoor hoeft u niet alleen minder stroom te gebruiken, maar is het bovendien prettiger vertoeven in de betreffende ruimte. Mensen verblijven namelijk liever in een lichte ruimte dan in een donkere kamer. Bovendien zorgt een lichtkoepel ook voor meer ruimtelijkheid. Met deze koepel in het dak lijkt een kleine ruimte een stuk groter.
De belangrijkste kenmerken van een lichtkoepel of dakkoepel zijn de volgende:
Ook een lichtstraat zorgt voor meer daglicht in uw woning. Door een lichtstraat te plaatsen in een donkere ruimte in huis, bijvoorbeeld de vrij donkere aanbouw, wordt deze kamer direct een stuk lichter. Net zoals de lichtkoepel doet, zorgt ook de lichtstraat voor een beter woonklimaat en een extra ruimtelijk gevoel in huis.
De belangrijkste kenmerken van een lichtstraat zijn de volgende:
Zoals u hierboven kunt lezen, zorgen zowel lichtkoepels als lichtstraten voor meer daglicht in huis. Maar wat is dan het belangrijkste verschil tussen deze twee daglichtsystemen? Dit is simpel. Een lichtkoepel bestaat namelijk uit één deel. Het is een koepel die u in uw dak laat plaatsen. Een lichtstraat bestaat uit meerdere delen. Hoe meer delen de lichtstraat heeft, des te groter deze is. En hoe groter de lichtstraat is, des te meer daglicht er in uw huis komt.
Omdat een lichtstraat uit meerdere delen bestaat, is dit daglichtsysteem iets prijziger dan een lichtkoepel. Daarnaast is het arbeidsintensiever om dit daglichtsysteem te plaatsen. Hierdoor is de prijs van het systeem nog iets hoger dan de prijs van een lichtkoepel. Ook goed om te weten: een lichtkoepel kunt u zelf plaatsen als de uitsparing in het dak al aanwezig is, maar een lichtstraat wordt altijd door een expert geplaatst.
Door lichtkoepels en lichtstraten met elkaar te vergelijken, komt u er vanzelf achter welk daglichtsysteem het beste bij uw woning past.
Lees ook: Hoe zit het met het lichtkoepel geluid en regen?