Vocht in de lucht ontstaat door ademen, koken, douchen en door planten en dieren in huis te houden. Vochtvorming ontstaat simpelweg door het leven. Doordat zowel polycarbonaat als acrylaat lichtkoepels zijn gemaakt van hoogwaardig kunststof en beide materialen dampdoorlatend zijn, is het mogelijk dat er condensatie tussen de schalen van jouw lichtkoepel verschijnt.
De gemiddelde vochtproductie ligt tussen de 300 en 700 gram waterdamp per uur per huishouden. Dit heeft als gevolg dat er bij weinig ventilatie condensvorming optreedt op de ramen, maar ook op een lichtkoepel.
Condensatie is een gangbare ontwikkeling bij lichtkoepels. Het gebeurt bij zowel nieuwe als oude lichtkoepels. Dit verschijnsel treedt op wanneer vochtige periodes worden afgewisseld met warmere periodes. Na een paar dagen nattigheid kan in de zomer zomaar weer de temperatuur omhoogschieten. Tijdens drogere periodes – vaak in de winter – kan condensvorming vanzelf weer wegtrekken. Gebeurt dit niet snel genoeg, dan kan er een ophoping van vocht ontstaan tussen de schalen.
Er bestaan manieren waarop je condensvorming tussen de schalen van jouw lichtkoepel kan tegenhouden. Door rekening te houden met de volgende punten kan je zoveel mogelijk condensvorming tegenhouden:
Condensvorming bij lichtkoepels kan je niet helemaal voorkomen. Toch kunnen bovenstaande manieren ervoor zorgen dat er geen vochtophoping ontstaat op ramen en lichtkoepels. Is er eenmaal vochtophoping geconstateerd, dan heeft dat geen directe gevolgen. Je kan prima nog even genieten van jouw lichtkoepel. Vind je de vochtophoping tussen de schalen van uw lichtkoepel storend, dan raden wij je aan om contact op te nemen met onze klantenservice. Wij kunnen dan bepalen welk soort lichtkoepel het meest geschikt is voor jouw huissituatie.